SCOALA   ISRAELITO – ROMANA- ODOBESTI

Din cercetarile mele, nu am gasit date asupra venirii primilor evrei in Odobesti. Se crede ca primii evrei au venit din orasele mai mari din jurul Odobestilor ca: Focsani si Ramnicul Sarat.

Mult timp Odobestii au fost un targ cu populatie eterogena ,evreii reprezentand intre 20-25 % dintre locuitori. Scoala Israelito- Romana s-a infiintat in anul 1894, pe baza legii obligativitatii ,data de primul Domn al Principatelor Unite, ca urmare a demersurilor comunitatii israelite din oras.

Vreau sa scot in evidenta ca populatia evreiasca a avut "scoli" particulare traditionale (heder) unde invatau copiii scris si citit, de la 3 ani pana la 7 ani, iar cei care le predau (melamed),nu erau intotdeauna cadre didactice potrivite.

Aceasta dovedeste importannta si grija parintilor pentru educatia generatiei viitoare.

E de inteles dece comunitatea evreiasca a luat intiativa de a cere institutilor de Stat sa le acorde dreptul de a deschide o scoala sub supravergherea statului.

Timp de cateva decenii,va functiona ca Scoala de Baieti avand local propriu al comunitatii israelite pe strada Decebal.

In scoala, se preda limba romana, idis, religia mozica, si discipline de cultura generala.

In anul 1905, comunitatea cere autorizare de functionare ca scoala mixta, din grija pentru educatia fetelor. Mnisterul Cultelor aproba cererea. Pe timpul acela , scoala avea ca invatator pe Heli Fischer.

Din Septembrie 1905,a fost numit director Arnold Schot, absolvent al Scolii Israelite din Bucuresti. Presedinte al comunitatii, pe timpul acela era Mendel Stafler.

La 12 noiembrie 1906, inspectorul scolar Constantin Tomescu constata ca scoala are conditii bune, dar manualele folosite , in limba ebraica , nu aveau aprobarea Ministerul Cultelor. La data inspectie, directorul scolii era M. Perlstein, institutor fiind Isac Reifer.

La 30 decembrie 1906, acelasi inspector este trimis sa cerceteze din nou situatia scolii Israelito- Romane.

La 8 ianuarie 1907, raportul inspectorul Constantin Tomescu propune inchiderea scolii, deoarece scola nu are director si nici personal.Personalul didactit nu cunoaste limba romana, nu exista arhiva. Pe scurt ,nereguli administrative. Se face vinovat noul director Aroneanu.

In anul 1907,in urma acestor recomandari, ministrul aproba inchiderea scolii. Mendel Stafler, preseditele comunitatii ,trimite Ministerului Cultelor documentele cerute pentru intrarea in legalitate.

In anul scolar 1907-1908 colectivul didactiv era format din:

  • I.Aroneanu - director si profesor de limba romana clasele a 3 si 4
  • S.H.Cerbeanu- institutor, limba romana , ebraica si germana
  • Dr. Ghitla Volf- profesoara de lucru manual
  • Isac Gheber- profesor de limba ebraica, germana si religia mozaica
  • Iohaneta Cerbeanu- profesoara de lucru manual
  • Pessa Feldman- institutoare si profesoara de limba romana clasele 1 si 2
  • Samuil Soreanu - profesor de limba ebraica si religia mozaica

In primavara anului 1921 localul scolii a ars si sa construit un nou local.

Cursurile se dasfasurau zilnic de duminica pana vineri intre orele 8-12 si 14-16. In fiecare clasa existau in medie cate 15 elevi.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, in anul 1941 scola a fost inchisa . Dupa cel de al doilea razboi mondial, copiii instariti din Odobesti au fost trimisi de parintii lor la Liceul Evreiesc din Focsani.

Dupa desfiintarea scolii israelite , cladirea a fost folosita de scoala Gimnaziala orasaneasca.

In Anul 2005 localul a revenit comunitatii izraelienii.

Zvi Ben Dov

 

Resurse:

Am primit aceste date de la prof.Odobestean Stefan Neagu, cu ocazia vizitei mele la Focsani, 19.04.06.

Scoala Israelita-Romana intre anii 1851-1914, Liviu Rotman, centru Goldstein-Goren, Universitatea Tel Aviv, 1999